De beste bøkene for å finne ut av Eikerhistorie har jeg synnes vært disse, i tillegg var det en del artikkler i Eikerminne fra 90-tallet som ganske detaljert beskrev om livet rundt Steinberg Hengsle, bl.a. skrevet av Evy Martinsen.
MIF´s bok om sine 75 år har også vært en god kilde og boken som ble gitt ut til alle hustander da kommunen feiret sitt 100-års jubileum i 1985.
Eiker i krig er en godt dokumentert bok om krigen på Eiker av journalist Odd Myklebust i samarbeid med Eiker Historielag.
MEN - den aller beste boka var den som ser mest kjedelig ut på omslaget. Boka som ble gitt i 1960 på kommunens 75 års jubileum og er skrevet av Eyvind Lillevold. Den er meget godt skrevet og dokumentert, innmellom får man også smakebiter av hverdagslivet og hverdagshistoriene.
Heftet om Knudsensmia fikk jeg fra Kultursjef Jorunn, og den forklarer grundig hvor viktig smia var for fordelingen av tømmeret i ælva. Smia hadde patent på øksene som merket tømmeret slik at det kunne fordeles på Steinberg Hengsle. Alle medlemmene hadde sitt eget merke og de hadde alle sine innhengninger som la hele veien nedover på begge sider av ælva helt ned til Mjøndalsbrua.
"Drammensvassdraget" viser vannveiene hele veien nedover fra øvre delen av Buskerud til Drammen.
Noen av bøkene kan bestilles igjennom Eiker Arkiv eller Eiker Historielag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar